Подаръци или пари да поискаме от гостите на сватбата ни в текста на сватбената покана?

текст на сватбена покана

А подаръците – в брой, че посуда в къщи – рой!

Със сигурност мога да твърдя, че много по-добре е да поискате пари (т.е. финансов подарък) от гостите на сватбата си, отколкото да разчитате, че техните подаръци ще Ви харесат. Един от най-разочароващите моменти в моя живот беше на сутринта след сватбата ни, когато почнахме да разопаковаме подаръците от гостите.

Тъкмо се бяхме нанесли в ново жилище и наистина имахме нужда от много неща. С парите, които родителите ни похарчиха за сватбата, спокойно можеше да си купим всичко необходимо и да ни останат и за сватбено пътешествие.

Но ние направихме прекрасна сватба, имаше изобилие от хубава храна, всички танцуваха, пийваха и викаха „Горчиво!”. Повечето гости явно са имали в предвид момента, в който ще им отворим подаръка.

Не искам да изброявам, но все пак – получихме осем еднакво грозни сервиза за кафе, пет стенни часовника, тенджери (от китайските), една руска кафемашина (за която така и не намерихме филтри) и въобще една камара с неща, които се повтаряха, не ни харесваха как изглеждат или как работят и не ги искахме. Да си затлачиш дома с боклуци не е приятно, а ако не харесваш нещо – по добре го изхвърли – как да го подариш на близък или приятел?

Нали уж сватбата се прави, за да могат близките и приятелите да подпомогнат младото семейство „да свие гнездо”? Навремето се е събирало цялото село и гостите са носили само полезни неща. Сега повечето хора приемат сватбата като място, на което да си покажат новите дрехи, да се наядат без пари и да си пробутат подаръка, който тяхната леля им е подарила миналата Коледа.

Не искаме да твърдим, че всички са така, но дори и подарен с най-добри намерения, подаръкът може да не ни хареса. Всеки има право да не иска ярко червен тостер или китайски тенджери в стилната си кухня.

Най-доброто решение за избягване на излишни разочарования е да поискате от гостите си да Ви подарят пари – с няколко реда в самата покана. Обикновено родителите на младоженците посрещат на нож тази идея – „Все едно да просиш пари от гостите си!”, така казват те – „Това е безвкусно и невъзпитано!”. А колко вкусно е да се чудиш къде да изхвърлиш една камара вещи, които са ти натрапени? Защо трябва всяка сутрин да ти се свива сърцето, докато си наливаш кафето в грозната груба чашка, подарена ти на сватбата, докато тайно въздишаш по оня изящен сервиз във Винтиж стил, който можеше да си купиш с парите от осемте еднакви сервиза, които сега само заемат място в шкафа.

Ако близките Ви искат да Ви помогнат и да Ви зарадват, няма да настояват да Ви натрапват вещи, които не харесвате. Друг елегантен начин е да обявите, че искате да отидете на сватбено пътешествие и искате да Ви помогнат да съберете парите. Накрая все пак трябва да идете на пътешествие, но може да не е много надалеч и да не струва скъпо.

Колкото и да обичате гостите, които ще поканите на сватбата си, колкото и да вярвате в техния добър вкус и преценка, все пак едно редче като „За подаръци не се чудете – в плик ги донесете!” в сватбената покана ще Ви спести възможни разочарования и ще Ви даде възможност да си изберете вещите, които ще ползвате с радост в дома си.

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.