Много важно условие, което да обсъдите със сватбения си фотограф!

mladojenci2Бъдещи младоженци, сигурно нямате търпение да дойде Вашият сватбен ден, на който да блестите, докато всички Ви се радват и Ви се възхищават. Но сватбата е един ден, а това, което остава са снимките и хубавите спомени. Затова безспорно е, че сватбеният фотограф е много важен, защото Вие показвате на света снимките, които той ще Ви направи.

Момент, може и да не можете да покажете на света колко сте били щастливи и влюбени на сватбения си ден! Сигурно ще се засмеете, защото има Фейсбук, има много фирми, които правят сватбени сайтове и още повече, които обявяват конкурси за сватбени снимки и ги публикуват на сайтовете си. Да не говорим за сватбените агенции, които, ако не на сайта, поне във Фейсбук задължително ще качат Ваши снимки.

В крайна сметка снимките са Ваши и Вие сте си ги платили, така, че вероятно смятате, че можете да си ги публикувате където пожелаете.

Признаваме си, че и ние не бяхме вникнали много в проблема. Когато публикуваме на сайта ни www.cdmbg.com идеи за сватбена декорация, винаги цитираме името на сватбената агенция, която е направила аранжировката, заедно с телефони за връзка. Направили сме дори страница – Мнения на експерти – и всички цитирани агенции и професионалисти са със снимки и телефони за връзка. Но ако правим албум със снимки на младоженци? Само отбелязваме, че албумите на младоженци са напълно безплатни, младоженците не плащат абсолютно нищо – можете да се свържете с които и да е наши младоженци (през Фейсбук например) и те ще Ви потвърдят, че е така.

 И така, до един хубав ден, когато ми се обади един сватбен фотограф – той се представи, но аз условно ще го нарека Мистър М. Уважаемият Мистър М. ми вдигна луд скандал по телефона, че на нашия сайт има публикувана една негова снимка на младоженци. Според него едва ли не нашата фирма съществува, благодарение на рекламата, която си правим с неговата снимка. Опитах се да обясня, че снимката ни е пратена от младоженците, за да я публикуваме на сайта ни, но господинът не искаше да слуша. Всъщност направо си ни заплашваше, а в тона му прозираше желание ако не да ни извади очите, то поне да ни дръпне един хубав пердах.

Все пак при стотиците от хубави по-хубави снимки, които нашите прекрасни младоженци са ни пратили, една в повече или по-малко за нас няма значение. Но има значение факта, че  една двойка младоженци ще останат разочаровани и дори могат да си помислят, че сме сменили снимката им, защото не я смятаме за достатъчно добра, което не е така.

Обещах на Мистър М., че снимката ще бъде сменена до половин час, което и стана. Също така му обещах, че повече никога негови снимки няма да бъдат публикувани на сайта ни (извинявайте бъдещи младоженци – клиенти на Мистър М.!).

В крайна сметка от грубото и грозно поведение на Мистър М. имаше голяма полза – поровихме из Интернет и навсякъде където намерихме писано по темата (в сайтове на фотографи, колко изненадващо!), навсякъде пишеше, че снимките са собственост на фотографа, ОСВЕН АКО ПРЕДВАРИТЕЛНО НЕ Е ДОГОВОРЕНО НЕЩО ДРУГО!

Уважаеми младоженци, Вашите сватбени снимки са собственост на Вашия сватбен фотограф, нищо, че може да сте платили няколко стотици или няколко хиляди лева за тях. Ако искате да са Ваша собственост и да можете да си ги качвате във Фейсбук или да участвате в конкурси, трябва да имате писмен договор с фотографа си, в който да е уредено кой какво може да прави с Вашите сватбени снимки!

Това, което е най-справедливо според нас е – Вие да можете да си публикувате снимките където пожелаете, но да се указва и името на фотографа. Това си е безплатна реклама за Вашия фотограф – колкото повече бъдещи младоженци видят снимките му, толкова повече клиенти ще има той.

С две думи – липсата на възпитание на Мистър М. стана чудесен повод да се свържем с нашите младоженци, на които сме направили сватбени албуми на сайта ни и да ги помолим да ни кажат имената на фотографите, които са им правили снимките на сватбата. Сега почти всички фотографи са цитирани на сайта ни и се надяваме да им привлечем много нови клиенти, защото снимките им са наистина много красиви и пълни с оригинални идеи.

Бъдещи младоженци, разгледайте тези сватбени албуми, вижте имената на фотографите и уникалните снимки, които те са направили. Има много идеи за място на снимките, за поза, за настроение. Все пак сватбените снимки вече не са както едно време – всички наредени в редичка и щракнати. Има фотографи, които могат да Ви направят снимки, на които да изглеждате като филмови звезди и всъщност така трябва да бъде – защото на Вашия сватбен ден Вие ще сте звездите, които ще блестят най-ярко!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.